Heves esőzések? Korai tavasz? Kapd lencsevégre a változást!

Lugas

Miből látható, hogy változik a klíma Ferencvárosban? Miként alkalmazkodunk az éghajlatváltozáshoz? A 3 legjobb fotó/fotósorozat beküldői között összesen 100 ezer Ft értékű díjat osztunk ki.

A klímához nekünk éppúgy alkalmazkodnunk kell, mint a többi élőlénynek. Már a közvetlen környezetünkben, így Ferencvárosban is érezhető és látható az éghajlatváltozás. Kapd lencsevégre a folyamatot, amiről mindig globális szinten beszélünk, de pici jelekben a mindennapjainkat is elkíséri már.

A fotód, vagy fotósorozatod témáját két szempont alapján is megközelítheted: megörökítheted a klímaváltozás hatásait, vagy keresheted a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyeit is a környezetedben.

Íme néhány ölet a téma kiválasztásához:

Akinek kertje van, vagy sokat sétál a környező parkokban, megfigyelheti, hogy a tavasz egyre hamarabb érkezik. Számos növény, például az aranyeső is hamarabb virágzik. A tavaszi séták során, az elmúlt évben is felfigyelhettünk arra, hogy ez az évszak egyre szárazabb, a talaj sokszor kirepedezik, cserepesedik. Március közepén viszont előfordulhat hóesés is, majd májusban hirtelen nyári kánikula alakulhat ki. A nyár beköszöntével egyre gyakrabban özönvízszerű eső zúdul az utcákra, a hirtelen csapadékmennyiséggel pedig képtelen a csatornarendszer megbirkózni. Mindez jól látható bizonyítéka annak, hogy az eddig „hagyományos” évszakonkénti csapadékeloszlás is felborult.

Poloska

A klímaváltozás hatására megjelennek új növények és állatfajok is a környezetünkben. Gyakran látunk szubtrópusi növényeket a balkonokon, kiskertekben. Ki gondolta volna úgy harminc éve, hogy a füge itthon is óriási fává tud nőni, és igen gazdag termést is tud hozni?

A trópusi, szubtrópusi területekről mást is kaptunk. Megjelent egy a városi környezethez is remekül alkalmazkodó, a fákon és a lakásainkban is menedéket kereső, igen bosszantó és bűzös szagot árasztó rovar, a zöld vándorpoloska. Ez egy invazív faj, amit itthon 2002-ben figyeltek meg első alkalommal. Azóta az egész országban elterjedt, jelentős kárt okoz kertészeti és szántóföldi kultúrákban, és sajnos kedveli a mi közvetlen életterünket is.

Lefényképezheted azt is, hogy miként alkalmazkodsz te magad, vagy a közvetlen környezeted az éghajlatváltozáshoz. Megmutathatod azokat a jó példákat, amelyeket otthon alkalmazol, mikor szinte elviselhetetlen a forróság a lakásban, vagy azokat a jó kezdeményezéseket is, amelyeket Ferencváros közterületein láttál, a nyári extrém hőség csökkentése érdekében. Lokálisan a párakapuk, árnyékvitorlák, vagy a természetes, dús zöld növényzet is csökkentik a nagy meleget. Sokan zöldítjük a környezetünket: fát ültetünk, parkosítunk, zöldtetőt létesítünk, továbbá darázsgarázsokat építünk, hogy segítsük a megcsappant számú beporzók túlélését, és így a magunkét is.

Ugye, milyen sok téma van? Nézz körül Ferencvárosban, és fotózd le a klímaváltozás hatásait vagy azokat a jelenségeket, amelyekből látható, hogy már a kerületünkben is vannak nyomai az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásnak. Ha elmúltál már 10 éves és ferencvárosi lakos vagy, itt dolgozol vagy itt tanulsz, akkor a fotókat a https://zoldferencvaros.hu/kepek-feltoltese-palyazathoz/ weboldalon elérhető űrlapon keresztül tudod elküldeni számukra. A beküldési határidő 2021. szeptember 30., 12:00 óra. A pályázati feltételekről itt olvashatsz részletesen.

Vidám kattintást!

Kiemelt kép forrása: pixels.com

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.