„A klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz konkrét akciótervek kellenek”

Potzdamer Platz vízgyűjtő rendszere

Interjú Pej Zsófiával, az Energiaklub szakértőjével

Az éghajlati kockázatok enyhítése érdekében fogott össze egy német-magyar konzorcium, hogy kidolgozzon egy koncepciót és akciótervet Ferencváros Önkormányzata számára, amely a kerület igényeire szabott, hatékony megoldási lehetőségeket nyújt az éghajlati változásokhoz való alkalmazkodásához. A „Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd” projekt egyik szakmai partnerét, Pej Zsófiát kérdeztük az Energiaklub részéről, a projekt kimenetéről, a klímaváltozáshoz történő adaptáció helyzetéről.

  • 2021. február 17-én egy online konferencia keretében zárult a „Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd” projekt, amelyen bemutattatok egy útmutatót, ami önkormányzatok és szakemberek számára nyújt segítséget az éghajlatváltozás helyi hatásainak kezeléséhez. Ennyire súlyos a helyzet, már a klíma témával is foglalkozniuk kell az önkormányzatoknak?

Épp február utolsó napjaiban járunk, kint ülök egy laza pulóverben a szabadban, 18 fok és csodás napsütés van, pedig alig két hete mínusz 11 fok volt. Az extrém hőmérséklet ingadozások nem csak nyáron, de már télen is megfigyelhetők és számos egyéb jel utal arra, hogy a klíma változik. Nyáron a heves esőzések, a villámárvizek, amelyekkel a csatornarendszerek alig tudnak megbirkózni, vagy az emberi szervezetet is komoly próbára tevő hőhullámok egyre rendszeresebbek. Meg kell tanulnunk alkalmazkodnunk, tompítanunk az éghajlatváltozás hatásait, és erre legalkalmasabb a települési, illetve önkormányzati szint. A „Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd” című projektünk záróeseményének keretében rá is kérdeztünk az önkormányzatoknál, mennyire tartják ezt a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást alapfeladatuknak.

  • Mit válaszoltak?

Egy kivétellel mind alapfeladatnak tartották az adaptáció fontosságát. Az eredményen nem csodálkozom, hiszen a jóllét, élhetőség biztosítása kiemelten fontos. Ráadásul az éghajlatváltozás érinti a lakosság egészségét, a városi infrastruktúra fenntartható működését is, amelyeknek biztosítása törvényben meghatározott feladatai az önkormányzatoknak. A hatékony alkalmazkodáshoz és egy ilyen stratégia vagy akcióterv kidolgozásához átfogó, több területet érintő összefogásra van szükség, valamint érdemes külső szakemberek segítségét is kérni. 

Potzdamer Platz vízgyűjtő rendszere
A Potzdamer Platz vízgyűjtő rendszere
  • Ez történt Ferencváros esetében is?

Igen, bár itt mi tanácsadók kerestük meg Ferencvárost.  A projekt eredeti ötlete még 2017-ben merült fel a Berlini Műszaki Egyetem, a klímastratégiák tervezésére és kivitelezésére specializálódott berlini EPC projektiroda és a magyar Organic Communications között. 2018-ban aztán sikerült a Berlin-budapesti ötletre EPC-nek megnyerni a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal Támogatási Program forrását az ötlet finanszírozására. A szakmai kivitelezés magyar partnere az Energiaklub lett, Ferencváros pedig igent mondott az együttműködésre, így megkezdődött a munka.

  • Mi történt a projekt során?
Potzdamer Platz vízgyűjtő rendszere
A Potzdamer Platz vízgyűjtő rendszere

Ferencvárosi Önkormányzat munkatársainak bevonásával kidolgoztunk a kerület számára egy gyakorlatorientált koncepciót a lakosságot és a környezetet leginkább terhelő éghajlati kockázatok helyi enyhítésére, majd három kiválasztott témában akciótervet is készítettünk. A munka előkészítési szakaszában pedig szerveztünk egy szakmai kirándulást Berlinbe, ahol megnéztük a német főváros legjobb alkalmazkodási példáit: a Potsdamer Platz mesterséges esővíz gyűjtő tavait, vagy egy önfenntartó egyetemi épületet. Rengeteg ötlettel, jó gyakorlattal gazdagodtunk, így kellő motivációval indult a munka az önkormányzat munkatársaival is.

  • Mi kell ahhoz, hogy egy konkrét akcióterv összeálljon? Milyen akciótervek születtek meg Ferencváros számára?

Ha már rendelkezésre áll egy klímastratégia vagy Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP), megkezdődhet az akciótervezés: azaz a megfogalmazott intézkedések kifejtése. Minden intézkedés esetében külön-külön kell meghatározni a megvalósítás részleteit: kik, mikor, pontosan hogyan és miből fogják megvalósítani az intézkedést. Ferencváros számára három akcióterv kidolgozására volt lehetőség, az alábbi témákban: hőhullámok kezelése, az esővíz-gazdálkodás fejlesztése és a várostervezés eszköztárának alkalmazkodási célú átalakítása.

  • Milyen erősségei, lehetőségei vannak Ferencvárosnak az alkalmazkodás területén?

Ferencváros meglehetősen heterogén terület. Elsősorban a sűrűn beépített Belső-Ferencvárosban okoznak problémát a hőhullámok és a hirtelen lezúduló csapadékokat befogadni képtelen csatornák. A lehetőségek kiaknázását nagyban elősegíti a főépítész szakmai képzettsége, szemlélete és az új városvezetés elkötelezettsége.

  • Milyen gyorsan valósulnak meg általában az akciótervek?

Ez majd most fog kiderülni! Az akcióterv témájától függ a megvalósítás időtávja. A várostervezés eszköztárának alkalmazkodási célú átalakítása 1,5-2 év alatt végbe mehet, de általában ennél több időre van szükség. Az akciók legtöbbje pedig olyan, hogy nem elég egyszer túllenni rajta, hanem folyamatos odafigyelést, működtetést, fejlesztést igényel.

  • Az Energiaklub országszerte végez klímaadaptációs tanácsadói munkát. Milyen jó példák láthatóak más önkormányzatoknál?

Nagyon örülünk annak, hogy egyre több önkormányzat ismeri fel, hogy az alkalmazkodás egyúttal a zöld és egészséges település céljait is támogatja, és ezek a célok egyre több önkormányzatnál kerülnek előtérbe. A jelenleg több településen zajló, klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálást végző projektek például jó példák lehetnek a konkrét, mégis kis beruházási igényű akciókra. Az Energiaklub több településnek is segít szakmailag és a gyakorlatban is eredményesen megvalósítani ezeket a tevékenységeket.

  • Te miként alkalmazkodsz a klímaváltozáshoz? Van olyan életviteli szokásod, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Az alkalmazkodás egyéni szinten is rendkívül fontos, gondoljunk csak a bőrünk védelmére az erős UV sugárzás ellen, a hőhullámok során a megfelelő vízfogyasztásra stb. Én nehezen bírom a nyári meleget, így a házunk megfelelő hőszigetelése és a déli ablakok árnyékolása fontos volt számunkra. Ezt kiegészítem a megfelelő idejű szellőztetéssel és nincs is szükség mesterséges hűtésre a legnagyobb hőségben sem.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.