A klímaváltozás adott, cselekednünk pedig együtt kell

A klímaváltozás adott, cselekednünk pedig együtt kell

Az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gáz kibocsátás az ipari forradalom előtti időkhöz képest soha nem látott ütemben növekedett az elmúlt évszázadban. A klímaváltozás hatásait egyre inkább tapasztalhatjuk olyan extrém időjárási jelenségek, mint a hosszú, száraz időszakok, a hirtelen lezúduló csapadékmennyiségek, a több napig tartó hőség, áradások, villámárvizek során.

A Kárpát-medence az átlagosnál jobban melegedő régiókhoz sorolható. Az országos átlaghőmérséklet múlt század eleje óta tapasztalt 1,3 °C-os mértékű emelkedése jelentősen meghaladja a globális változás becsült mértékét. Pesszimista forgatókönyvek alapján akár 3,5-4,5 °C-kal is emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végére. Ennek következményeként pedig arra számíthatunk, hogy a már most megfigyelhető változások folytatódni, erősödni fognak a IX. kerületben is.

A helyzet tehát egyértelmű: csökkenteni kell az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátást, ehhez pedig önkormányzati és egyéni szinten is hozzá kell járulnunk.

Mit tehet az önkormányzat?

Elkészít egy klímastratégiát, ami már folyamatban is van a IX. kerületben, és azt konkrét tetteké alakítja át. Példaképp növeli a kerület zöldfelületeinek arányát. Ennek érdekében 2020-ban teljes zöldfelület-felmérésről született döntés a kerületben. A legnagyobb probléma a régi lakóépületek állapotával, rossz energiahatékonyságukkal van. Az épületek a hirtelen hőmérsékleteséssel és a nagy mennyiségű csapadékkal, valamint széllel szemben kiemelten érzékenyek. Modernizálásuk, szigetelésük jelentősen csökkenti a ÜHG-kibocsátást és növeli az extrém időjárással szembeni ellenálló képességüket. Jó hír viszont, hogy az új építésű lakások aránya évek óta Ferencvárosban a legmagasabb a kerületek között, ezek pedig már energiahatékony épületek. Előírás, hogy az energiaszükségletük legalább 25%-át megújuló energiaforrás hasznosításával kell megoldaniuk. Az önkormányzat rendeletben határozta meg továbbá, hogy az új lapostetős épületeknek mind zöldtetővel kell rendelkezniük, valamint egyre több zöld fal is épül. Ezek a lépések jelentősen hozzájárulnak, hogy a kerület jobb adottságokkal rendelkezzen, a kibocsátás csökkenjen.

Mit tehetünk mi lakosok?

Egyéni szinten is kell tennünk a csökkenésért, azt pedig leginkább saját lakásunkban tehetjük meg! Kerüljük a túlfűtést télen, és ha tehetjük szigeteljük ingatlanjainkat, cseréljük a nyílászárókat. Ha csak 1 °C-kal lejjebb csavarjuk a termosztátot, azzal akár 6%-nyi fűtési energiát is megspórolhatunk.

A háztartások legnagyobb villamosenergia-fogyasztói a hűtő- és fagyasztógépek, a villanybojlerek és a mosógépek. Válasszunk energiahatékony háztartási gépeket. A klimatizált háztartások aránya is növekszik, ami még az éves villamosenergia-fogyasztási görbén is megmutatkozik. Ha szigetelve van a lakás, vagy jól szellőztethető, inkább ne szereltessünk be klímát, hiszen az az egészségnek sem kedvez.

Közlekedjünk okosan! Amikor csak tehetjük tömegközlekedéssel, vagy kerékpárral járjunk, kerüljük az egyszemélyes autózást, sőt a legjobb, amit tehetünk, ha le is mondunk a saját gépkocsi használatról. A kerület számos alternatív megoldást kínál, hogy praktikusan és gyorsan eljuthassunk a célunkig. A tömegközlekedés mellett a car sharing, a bicikli és roller kölcsönzés is megoldott.

Zöldítsünk! Akár balkonunk vagy közösségi kertünk van, a legjobb, amit tehetünk, hogy zöldítjük a rendelkezésre álló tereinket. A növények nem csak megnyugtatóan hatnak, de oxigént termelnek, rovaroknak adnak táplálékot, megkötik a légszennyező anyagok egy részét és hűsítenek is, mikor beköszönnek a nagy nyári melegek.

Keressük a lehetőségeket, és tegyük meg, ami tőlünk telik!

Eszközeink, életmódunk megváltoztatása mellett, most egy kérdőív kitöltésével is segíthetjük a klímavédelmet. Ferencváros Önkormányzata klímastratégiát készít, melynek kialakításához mindannyian hozzájárulhatunk a kérdőív kitöltésével. A kérdőív online itt érhető el, vagy kitölthető papír alapon a Polgármesteri Hivatalban, a Ferencvárosi Humánszolgáltatási Irodában, vagy a József Attila Városrészi Önkormányzat portáján.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.