Karbon-lábnyom csökkentés otthon – a GreenDependent online előadás-sorozata

Karbon-lábnyomunk megismerése és csökkentése a legjobb módszer, ha kíméletesek szeretnénk lenni a pénztárcánkkal és tenni szeretnénk az egyre fenyegetőbb klímaválság ellen is. A háztartási energiafogyasztás, a közlekedés és az étkezés a legfőbb területek, ahol jelentős mennyiségű energiát, és kibocsátást tudunk megspórolni mindennapi életünk során. A GreenDependent Intézet szakembereinek online előadás-sorozata számos okos és hasznos tippet ad. Érdemes kattintani!

1. rész: Hogyan kezdjünk neki a változásnak?

Az első rész általános bevezetést ad arról, hogy miért is kell csökkenteni a háztartások általános energiafogyasztását, miként mérhetjük fel saját fogyasztásunkat és milyen források nyújthatnak segítséget a karbon-lábnyom csökkentésében. Kis lépés nekünk, de hatalmas a Földnek!

2. rész: Mindennapi rutinjaink megváltoztatása, berendezéseink karbantartása

Az otthoni energia megtakarításhoz nem feltétlenül szükséges nagy anyagi beruházás, csupán a mindennapi viselkedésünket és rutinjainkat kell megváltoztatni. A GreenDependent tanácsadói körbejárják, milyen az ideális termosztát- és bojlerbeállítás, valamint, hogy mit érdemes évente, vagy gyakrabban karbantartani.

3. rész: Mit eszünk? Hogy eszünk? Hogyan készítsük el?

A GreenDependent karbon-lábnyom csökkentéssel foglalkozó online-sorozat ezen részében szemügyre veszik mi és honnan is kerül a tányérunkra. A beszélgetés gyakorlati segítséget ad annak érdekében, hogy klímabarátabb bevásárlási, étkezési és főzési szokásaink legyenek. Témák: élelmiszerhulladék, komposztálás, húsmentes menü, helyi, szezonális, bio, alapanyagok, energiamegtakarítás a konyhában.

 

4. rész: Háztartási energiafogyasztás, közlekedés, nyaralás, szabadidő

A GreenDependent szakértői, egy-egy témát körbejárva otthon is kivitelezhető tippeket adnak a karbon-lábnyom csökkentéséhez. Az alábbi online beszélgetés-sorozat ezen részében a szakértők a háztartási energiafogyasztásról, a közlekedésről, a szabadidő okos tervezéséről beszélnek. Ezeken a területeken jelentős mennyiségű energiát és kibocsátást tudunk megspórolni a mindennapjainkban.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.