Öt hasznos tipp a téli szén-dioxid kibocsátásod csökkentéséhez

5 hasznos tipp

A kerületben mért adatok szerint az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátásunk éves szinten 7 tonna. Okos kis praktikákkal viszont jelentősen csökkenthetjük a kibocsátásunkat. Az alábbi öt, könnyen megvalósítható tanács segít új, hasznos szokásokat kialakítani a téli hidegben.

1.      Fűts okosan!

A fűtéssel való takarékoskodás nem jelenti azt, hogy fagyoskodnunk kell a lakásban. Ha csupán egy fokkal csökkentjük a szobahőmérsékletet, akkor körülbelül 6 százalékkal kevesebb fűtési költséggel számolhatunk. A nappaliban és a dolgozószobában 20-22 Celsius-fok, a hálószobában 17-18 fok is elegendő. A fűtésszámla csökkentése mellett még az egészségünknek is jobbat tesz, és jobban alszunk, ha nem egy túlfűtött száraz levegőjű szobában töltjük az éjszakát.

Szakértők szerint éjszaka érdemes csökkenteni a fűtést a többi, éjjel kihasználatlan helyiségben is, például a nappaliban. Ha a hőmérsékletet 20 Celsius-fok helyett 17-re állítjuk be, akkor 7 százalék körüli energiamegtakarítással számolhatunk.

2.      Kuckózz be!

Télen szeretünk bezárkózni, hangulatos estéket varázsolni. Ilyenkor a függönyök elhúzásával, a redőnyök lehúzásával nem csak a kíváncsi tekintetektől védjük meg magunkat, hanem a meleg kiszökését is gátoljuk. A redőnyök használatával körülbelül 20 százalékkal csökkenthető az ablakon keresztüli hőveszteség. A zárt függöny még fokozza ezt a hatást. Ügyeljünk arra, hogy a függöny ne takarja el a radiátorokat, mert ellenkező esetben a felmelegedett levegő nem tud eloszlani a szobában.

3.      Szellőztess!

A rendszeres szellőztetés biztosítja a jó levegőminőséget és csökkenti a páratartalmat a lakóterekben. Sok nedvességet juttatunk a levegőbe zuhanyozás, főzés vagy mosás során. Egy négyfős háztartásban napi tizenkét liter körüli párakibocsátással kell számolni.

A nagy belső és külső hőmérséklet-különbségnek köszönhetően télen különösen fontos az intenzív, gyors szellőzés. Ha az ablakok tárva-nyitva vannak, és a radiátorok le vannak tekerve, mindössze két-három percig kell szellőztetni a helyiség teljes levegőjének kicseréléséhez. A bukó ablak nyitása viszont nem előnyös, erről számolt be nekünk Dr. Sáfián Fanni környezetkutató geográfus is, mivel nem járul hozzá a kellő levegőcseréhez és energiát pazarol. Ilyenkor az ablak körüli falazat is lehűl, ami elősegíti a penészképződést.

4.      Egy kis barkácsolás még nem felújítás, de hasznos!

Ha jelenleg nem tervezel átfogó felújítást, akkor kis, átmeneti intézkedésekkel ellensúlyozhatod a régebbi házak, lakások energetikai gyengeségeit. Érdemes megvizsgálni az öreg radiátorok mögötti falfelületeket. A vékony falak jelentős hőveszteséggel járnak, de ezen könnyen lehet segíteni olcsó és könnyen felszerelhető szigetelőlapokkal. A fényvisszaverő réteg gondoskodik arról, hogy a hő a szobában elterjedjen.

Az ablakok és az ajtók szigetelésének is jelentős hatásuk van. Az ablakszigetelő szalagok és kefetömítések gyorsan felszerelhetőek, segítenek a huzat és az energiaveszteség ellen.

5.      Nyergelj át a tömegközlekedésre!

Az év hideg hónapjaiban az üzemanyag-fogyasztás növekszik. Az autóknak hosszabb ideig tart elérni a megfelelő üzemhőmérsékletet és sokkal több extra energiafogyasztást is termelünk ilyenkor. Fűtünk, gyakrabban használjuk az ablaktörlőt, a világítást. A téli gumik is hozzájárulnak a magasabb fogyasztáshoz. Érdemes tehát lerakni az autót, és tömegközlekedéssel közlekedni. A városokban a legközelebbi megálló soha sincs messze.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.