Így látják Ferencváros lakói a klímaváltozást

Fotózd le a klímaváltozást - pályázati felhívás

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Ferencváros Önkormányzatával együttműködve fotópályázatot hirdetett. A „Fotózd le a klímaváltozást Ferencvárosban” című pályázat első három győztese és különdíjasa vehette át a klímaváltozást legkifejezőbben ábrázoló fotográfiákért és leírásokért járó díjakat.

A fotópályázat két témája a klímaváltozás hatásainak megnyilvánulásai, illetve a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás megnyilvánulásai voltak. November 24-én a József Attila-Lakótelepi Közösségi Ház színháztermében bemutattuk a legjobb pályamunkákat. A díjkiosztón a 9Tv is jelen volt.

Az első díjat Párkányi Kornélia vihart ábrázoló fotógráfiája kapta, aki elárulta, kisfia ösztönzésére pályázott a spontán felvétellel, akivel együtt menekültek a vihar elől védett helyre. „Manapság a viharok is máshogy alakulnak. Sokszor hirtelen, betörve érkeznek. A fotó jól szemlélteti a hirtelen, intenzív frontbetörést. Az ijesztő színű és méretű felhőzetet heves szél és hideg, heves csapadék kísérte. Messze állt a klasszikus meleg esős tavaszi záportól, ami effektív már megszűnt létezni…” – tette hozzá Párkányi Kornélia.

Pályázatra beérkezett kép - I. helyezett

A pályázat második helyezettje Pacsirta Judit lett, aki a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás nyomai témakörben küldte be nyertes fényképét.  „A klímaváltozás hatására a beporzók száma is megfogyatkozott, az ő segítésükre úgynevezett ‘méhlegelőket’ hoztak létre a városban, így a Nehru parkban is.” – tette hozzá a szép kompozícióhoz Pacsirta Judit.

Pályázatra beérkezett kép - II. helyezett

Harmadik díjazottunk Frindt Anna pályázata szintén az alkalmazkodás egyik jó példája, amin az is megnyilvánul, hogy a klímaváltozás sajnos válogatás nélkül minden generációra kihat.  „A Ferenc téren párakaput helyeznek el a nyári időszakra, hogy az itt elhaladók vagy a téren pihenők felfrissülhessenek. Minden generációnak, még a legkisebbeknek is enyhülést ad a legnagyobb melegben. Én felnőttként ismerkedtem meg a párakapu fogalmával, de ma már a legkisebb cseppségek ebbe is beleszületnek. A párakapu is az egyre forróbbá váló nyarakhoz való alkalmazkodás egyik megnyilvánulása, ami a mindennapjaink részévé vált.”

Pályázatra beérkezett kép - III. helyezett Frindt Anna

Kovásznai Nóra munkáját a zsűri különdíjjal jutalmazta. A klímaváltozás hatásai megjelenítő alkotás messzemenően eltért a többi pályázati munkától, érzelmi töltetében, kreativitásában, művészi megjelenítésében. „A képem első pillantásra egy jelenlegi valós idillikus világot ábrázol lakóhelyemhez közeli kertben található tó felszínén tükröződő épületekről, körülötte található élővilágáról. Ha azonban megfordítjuk, fejjel lefelé nézzük a fotót (ahogyan most is szerepel) egy jövőbeli álomszerű szinte utópisztikus kaotikus változását is mutatja. A kisebb eltérések (halak az égben, amorf elmosódott épülettsziluettek, rendetlenséget sugallnak, semmi nincs nyugalomban. Képem a klímaváltozás, éghajlatváltozás hatására átalakuló környezetre, időjárási jelenségekre hívja fel a figyelmet.”

Pályázatra beérkezett kép - különdíj

Köszönjük a valamennyi résztvevő munkáját, hogy hozzájárult pályázatunkhoz!

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.