A klímaszorongásra a legjobb gyógyszer az aktív cselekvés

Könyvborító

November 24-én, a József Attila Közösségi Házban a „Fotózd le a klímaváltozást Ferencvárosban” című fotópályázat díjkiosztójával egybekötve Ökoanyu, azaz Nagy Réka szerkesztő- újságíró adott elő a környezettudatos és fenntartható háztartás megvalósításáról. A díjkiosztón a 9Tv is jelen volt.

Nagy Réka magával hozta a közösségi ház színháztermébe a tavaszt. Szép élénk sárga pulóvere, mint utóbb kiderült előadásának egyik szemléltető darabja volt. A kétgyerekes anyuka elmesélte saját szemléletváltásának történetét, ami első lánya születése előtt a kimosandó babaruhákkal kezdődött. Akkor villant fel benne a kérdés, hogy mivel is érdemes egy születendő pici ruháit kimosni, hiszen vérvétel alapján kimutatható, hogy hányféle kemikália jut be a szervezetünkbe a bőrünkön keresztül. A praktikus fenntartható életviteli tanácsok kiterjedtek a mosásra, a főzésre és az élelmiszerek beszerzésére, a mesterséges illatokról való leszokásra, a ruhatárra. Mint kiderült, Réka valamennyi ruhája egy úgynevezett kapszulagardrób része, amiben minden darab egyedileg válogatott. A gardróbja többek között magas minőségű second hand ruhákból áll.

A saját példákon túl Réka megosztotta a közönséggel, hogy miként érdemes kialakítani egy új, zöldebb életvitelt úgy, hogy a pénztárcánkat se terhelje meg. Érdemes megkeresni azt a belépési pontot, ami minket leginkább érdekel, legyen szó főzésről, vagy épp a ruházkodásunkról. Nem kell azonnal szuper zöldnek lennünk, minden területen vannak erősen, közepesen és kicsit zöld megoldások. A folyamatos életviteli változások szép és sikerekkel teli élményeket visznek a hétköznapjainkba, amelyek a szorongást ellensúlyozzák.

Ökoanyu legutóbbi, nemrég megjelent „Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek” című könyve, hiánypótlóan a 8-15 éves korosztálynak szól, de szeretettel ajánljunk a karbonsemlegesebb és egészségesebb életvitel iránt érdeklődő felnőtt hősöknek is.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.