Szívmelengető zöld karácsonyi ötletek

Ajándékok csomagolása

Összeállítottunk néhány hasznos és költséghatékony tanácsot a karácsonyi készülődéshez, amelyek zöldek és garantáltan jó érzést keltenek majd bennünk és szeretteinkben.

1.      Adjunk élményt tárgyi ajándék helyett

Ugye ismerős az az állapot, amikor belegondolni sem merünk a közeledő ünnepek előtt, hogy még mi mindent kell megcsinálnunk? Majd valahogy becsúszunk a fa alá, gondoljuk és rohanunk tovább. Csak egy kis időnk lenne egy kis kikapcsolódásra! Az ajándék-hegyek helyett inkább ajándékozzunk maradandó élményt, legyen az egy jó kirándulás, látogatás az állatkertbe, múzeumokba vagy színházba. Így a környezetet sem terheljük a gyorsan megunt tárgyi ajándékokkal.

2.      Műanyag vagy igazi fa legyen?

Évek óta felmerülő kérdés, hogy mi a jó választás, a műanyag fa, vagy a külön erre a célra termelt fenyőfa? Környezetvédelemi szempontból a kivágott fák vétele jobb megoldás, még akkor is, ha a műanyag fenyőfák hívei folyamatosan újabb érvekkel állnak elő, hogy a valódi karácsonyfák termesztésének módszere nem megfelelő és rövid a fák élettartalma. Annak ellenére, hogy a fákat szállítják és tárolják, még mindig kisebb káros hatással vannak a környezetre, mint a műanyag fák, amelyeket javarészt Kínából importálnak, és előbb-utóbb úgyis a szemétben végzik. A vágott fánál még vannak zöldebb megoldások is. Lehet cserepes fát venni, vagy kölcsönözni, esetleg csak néhány ágat feldíszíteni, ami épp olyan szép lehet, mint egy egész karácsonyfa.

+1 ajándék tipp tőlünk a zöldebb, klímabarátabb életvitel iránt érdeklődőknek 

Rátaláltunk egy igazi kincsesbányára azoknak, akik érdeklődnek a fenntartható életvitel iránt! A Magyar Természetvédők Szövetsége összeállított egy hasznos linkgyűjteményt különböző témakörök mentén, így könnyen megtaláljuk azokat a változtatási lehetőségeket, amelyek legközelebb állnak hozzánk.

3.      Ajándékozzunk okosan

Ha mégis tárgyi ajándékok mellett döntünk, az alábbi szempontokra érdemes figyelni:

  • Részesítsünk helyi boltokat, kiskereskedőket előnyben az online vásárlás helyett. Valóban kényelmesebb pár kattintással elintézni a beszerzést, de gondoljunk bele, hogy az adott termék akár a világ másik végéről is érkezhet, sok ezer kilométert megtéve, extra csomagolásban.
  • Helyi termékek és környezettudatos alapanyagok: Vásároljunk magyar termékeket, helyi termelőktől, vállalkozóktól, és mivel minden ajándék egyszer a szemétben végzi, gondoljunk arra, hogy milyen alapanyagokból áll. Kerüljük a műanyagot, ha tehetjük, inkább legyen lebomló, vagy az alapanyagai újrahasznosíthatóak. A helyes választásban segít, ha érdeklődünk a termék előállítójánál az alapanyagok eredetéről és figyeljük a fairtrade és ökotanusítványokat, az elektromos berendezéseknél pedig az energiafogyasztást.
  • Válogassunk környezetvédő szervezetek ajándéktárgyai, játékai közül, így egyszerre egy jó ügyet is támogatunk!

4.      Csomagoljunk kreatívan

Lássuk be, azért nem szép látvány a karácsonyi ünnepségek után a szemétben landoló csomagolópapír-hegy. Jobb megoldás, ha az év során visszamaradt kartondobozokat díszítjük fel, vagy maradék anyagokból varrunk, varratunk textilzsákokat, amik nagyon dekoratívak és évekig tudjuk használni őket. Ebbe a folyamatba akár a gyerekeket is be lehet vonni.

Aki mindenképpen ragaszkodik a papírcsomagoláshoz, válassza a papírzacskót, vagy az újrahasznosított alapanyagú csomagolópapírokat, melynek előállításához kevesebb vizet, festéket és farostot használnak fel. Kerüljük a fém és műanyag alapanyagú csomagoló-”papírokat”!

5.      Karácsonyi fények

A LED-es karácsonyi égősorok és a világító figurák a jó hangulatról gondoskodnak és energiatakarékosak. Azonban csak akkor kell ragyogniuk, ha látjuk is, épp ezért, ha lefekvéshez készülődünk húzzuk ki őket a konnektorból, vagy használjunk időkapcsolós megoldást. Gondoljunk arra is, hogy a természetben élő állatoknak is igényük van a zavartalan, fénymentes pihenésre.

A gyertyák többnyire a paraffinból, vagy pálmaolajból készülnek. Ezek ártanak a klímának, így még egy ilyen kicsinek látszó döntésnél is gondolkodjunk a környezet megóvására. Vásároljunk méhviaszgyertyát, vagy méhviasz lapokat, amelyekből mi magunk is készíthetünk gyertyát.

6.      A karácsonyi menü

Általában az első ünnepi menü után állítanunk kell a nadrágunkon, és ilyenkor rettegve gondolunk bele a még előttünk álló napokba. Megéri ezért vega vagy vegán ünnepi ételekben is gondolkodunk. Számos ünnepi zöldséges és gyümölcsös étel recept található már a neten és biztosak lehetünk benne, hogy hálás lesz a család, ha egészségesen lakik jól. Elő a kreativitással! Ötletindító: előételként gesztenyelevest tálalhatunk, főételként pedig lencsetallért céklás carpaccioval, vegán mártogatóssal és édesburgonya szeletekkel. A konyhában állva ne feledkezzünk meg arról, hogy sok energiát meg tudunk spórolni, ha a fedőt rárakjuk a lábasra és a sütőt nem feltétlen melegítjük elő, vagy úgy szervezzük a sütési lépéseket, hogy melegen maradjon.

Borítókép: https://unsplash.com/@djzxcvi 

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.