III. Klímaplatform Ferencvárosban

Virágok

Az „Otthon, Város, Ferencváros – közös klímastratégia tervezés” című Széchenyi 2020 programon belül megvalósuló KEHOP projekt decemberben megtartotta harmadik klímaplatform ülését. Az összejövetel programja a kész kerületi klímastratégiához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatása volt, hogy ötleteket adjon és inspirálja a résztvevőket a klímastratégiában megfogalmazott célok megvalósítására.

„A klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban együtt kell működnie a kerület valamennyi szereplőjének, ezért jó, ha a platformüléseken részt vesznek civil szervezetek, társasházak képviseletei, különböző szakmák képviselői és cégek is, hiszen itt születhetnek olyan megállapodások és közös ötletek, amik segítik a stratégiában megfogalmazott célok megvalósítását.” – tette hozzá Bátyi-Földesi Dóra, projektvezető.

Bátyi-Földesi Dóra ismertette a projekt eredményeit, Cserna Hajnalka, Ferencváros főkertésze pedig bemutatta a középtávú zöldfelületfejlesztési terveket. Előadásában kitért a biodiverz évelőágyások létrehozására, amelyek nem csak ökológiai szempontból hasznosak, hanem szépek is, így közterületeken a lakosság jól fogadná ezeket a változásokat. Az évelőágyások mellett a lakossági edukációt ismeretterjesztő táblák kihelyezése szolgálná a beporzók jelentőségéről és a virágágyásokról, mint „mini-ökoszisztémákról”. Cserna Hajnalka a közterületi fatelepítést is megreformálná. Szerinte az utóbbi évek tendenciája, hogy a fa elsősorban látványelem, ez a szabályozásban is megmutatkozik. Tervezésnél pedig van, hogy nagyobb hangsúlyt kap a fa kérgének, vagy levélnek színe, azért, hogy harmonizáljon a burkolattal, mint hogy milyenek az ökológiai igényei. A fák védelmében ezért új szabályokat vezetnének be.

A csapadékvíz megtartása fontos klímaadaptációs feladat, amelyre a főkertész szintén kitért előadásában. Jelenlegi gyakorlat, hogy a csapadékvizet elvezetjük pénzért, majd az öntözésért is fizetünk. Ezért esőkertek kiépítését szorgalmazza, valamint a vízzáró burkolatok helyett vízáteresztő burkolatok alkalmazását. Cserna Hajnalka fontosnak tartja, hogy a társasházakban is legyen esővízgyűjtés, majd kitért arra, hogy fontos lenne minél több zöldtetőt kialakítani, mivel azok természetes módon tárolják a vizet, megkötik a port és extrém hőmérsékleti viszonyok között sem melegednek fel jelentős mértékben. A zöldtetők továbbá hatékonyabban védik a tető vízszigetelését és élettartamát is, mint a kavicsréteges megoldás.

A platform egy további érdekes előadásáról a RentoPontok létrehozásáról is beszámoltunk, érdemes elolvasni! Az eseményen készült filmes beszámolót itt nézhetik meg.

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.