Hogyan éljük túl az egyre forróbb nyarakat? 6 tipp, amivel garantáltan hűsebbek lesznek a napjaink!

Nő ventilátorral

#1 Csatlakozz ingyenes, online előadásunkhoz a ventilátor mellől!

Milyen egészségügyi veszélyei vannak a klímaváltozás hatásainak? Hogyan előzhetjük meg a bajt? Hogyan tehetjük elviselhetőbbé a forró napokat? Mire figyeljünk, kitől kérjünk segítséget?  Jelentkezz ingyenes online előadásunkra, amit július 8-án csütörtökön este hatkor rendezünk meg. Beszélgetőpartnerünk Dr. Magyar Anna, háziorvos lesz.

#2 Csendes szoba ventilátorok

A légkondicionálás egyik hatékony alternatívája, ha csendes, zajtalan ventilátorokat használunk. Erős és egyenletes légáramot generálnak, és könnyen szabályozhatók, így éjszaka is alkalmasak hűtésre. Minden egyéb felesleges elektromos készüléket húzzunk ki, mivel azok csak hőt termelnek.

#3 Párásítás

A folyadékok párolgása hűti a környezetet. Teregessünk a szobában, spricceljük be a függönyt, vagy akár akasszunk ki egy vizes lepedőt ablaknyitáskor. Az erkélyt is érdemes fellocsolni az esti szellőztetéskor, ne csak a meleg levegőt ontsa magából az átforrósodott felület.

A szobai párásítók nem csak a téli fűtésszezonban nyújtanak olcsó és hatékony segítséget. A hideg pára kellemesebbé teszi a beltéri klímát, és enyhíti az allergia tüneteit is. Ezeket az alkalmi használatra szánt eszközöket modelltől függően pár decis, de akár 1-3 literes víztartállyal is ellátják. Néhány típusba természetes illóolajokat is adagolhatunk a víz mellé.

#4 Éljünk mediterrán módon

A könnyű, pamut vagy len ruházat viselése mellett szó szerint tetőtől talpig le tudunk hűlni néhány egyszerű praktikával. Nedvesítsük be a hajunkat, és engedjük természetesen megszáradni. A napot pedig kezdhetjük forró fej helyett hideg lábbal is! Nem kell mást tennünk, csak helyezzünk be egy friss talpbetétet egy éjszakára a hűtőszekrénybe és máris üdén indul a napunk. Napközben vizes kendővel hűthetjük magunkat.

Mediterrán szokás a hideg ételek fogyasztása és az esti, késő esti főzés. A hideg ételek előnye, hogy a konyha sem melegszik fel a főzéstől feleslegesen az amúgy is túl forró lakásban. A hideg levesek és a könnyű saláták emészthetőbbek a húst tartalmazó ételekhez képest. A testünknek kevesebb energiát kell felhasználnia, ezáltal kevesebb hőt termel. A jól ismert spanyol gazpacho mellett a paradicsomleves is kitűnő hűtve. Ha a leves nem elég, akkor a kuszkuszt és a tésztasalátát ajánljuk. A zöldséges rágcsálnivalók, például paradicsom, vagy az uborka a magas víztartalmuk miatt előnyösek, akárcsak a lédús gyümölcsök, mint a dinnye, a meggy, vagy a barack. A bőséges folyadékbevitel jóllétünk kulcseleme, azonban a jéghideg italokkal meg kell küzdenie a gyomornak, így inkább nem túl hideg vizet, vagy meleg teákat fogyasszunk.

Az időbeosztásunkat is igazítsuk az időjáráshoz. Ne a legnagyobb melegben menjünk ügyeket intézni. Igyekezzünk hűvösebb napokra, napszakokra időzíteni, amit csak lehet. Ha tehetjük, ebéd után sziesztázzunk.

Hideg leves
Forrás: Pexels.com – Polina Tankilevitch

#5 Hővédő fóliák, rolók és függönyök

A felső emeletek lakói pontosan tudják milyen szenvedéssel jár néhány forró nap. A tetőablakok meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a szobák mennyire melegednek fel. Hővédő fóliával igazán hatékony megoldást érhetünk el, a hőmérséklet nyáron átlag 3-5 fokkal is csökkenthető! A rolók, vagy a függönyként használható, napfényt visszaverő szövetek is hasonló hatékonyságot érnek el. A hővédő fólia mellé remek kiegészítők. Érdemes a hajnali és késő esti órában alaposan szellőztetni, az ablakokat napközben elsötétíteni. Ha már úgyis meleg a lakás, napközben egy kis huzatot is generálhatunk, ha van rá mód. Hűvösebb lakás esetén ez nem ajánlott, mert a kellemes légmozgás mellé plusz fokok is társulhatnak. Ebben az esetben inkább ventilátorral biztosítsuk a légmozgást.

A belső árnyékolásnál még hatékonyabb, ha már kívül megfogjuk a meleget. A redőnyök, zsalugáterek, napellenzők hatékony segítőink a hőségben.

#6 Balkon- és szobanövények

Nagyobb cserjék az erkélyen, vagy az ablak elé kihelyezve árnyékot adnak és párologtatják a vizet, így hűtik a környezetük levegőjét. Segítségükkel egy kora reggeli és késő esti szellőztetéssel kombinálva a legforróbb nyári nap is elviselhetőbbé válik. A beltéri növények szintén részt vesznek a forróság enyhítésében. A pálmák általában nagyobb helyet igényelnek a lakásban, de hálás, nem igényes növények és nagyobb leveleikkel hozzáhárulnak a kellemes klíma kialakításához. A kislevelű fikusz számtalan levelével szintén sok nedvességet párologtat, így lehűti a szoba levegőjét. Ügyeljünk arra, hogy világos helyen álljon és ne kapjon huzatot.

Borítókép: Pixels.com – Cottonbro

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.