Mindenki lehet hoteltulajdonos!

Méhecskehotel

Február vége, március eleje a méhecskehotelek elkészítésének ideje

A méhecskehotel, vagy más néven darázsgarázs egyre ismertebb itthon is. A könnyen elkészíthető mini hotelek barkácsolása vidám családi foglalatosság, amivel hatékonyan segíthetjük virágjaink kedves beporzóinak szaporodását. Ennek a szállodaláncnak valóban égetően fontos a terjeszkedése. Járuljunk hozzá mi is!

A méhek, darazsak életünk természetes résztvevői, melyek utcákon, közparkokban, kertekben, iskolák és óvodák udvarain korábban szép számmal voltak jelen. A talaj közelében és a sokadik emelet magasságában is megtaláljuk őket ott, ahol a közelben virágokat találnak. Ezek közül a magányosan élő rovarok – a családban élő „fullánkos” kisebbséggel szemben – nem támadékonyak, ha nem fogjuk meg őket, teljesen ártalmatlanok. Számuk azonban rohamosan csökken, és ez a jelenség egy óriási kihívás elé állítja az emberiséget. Gondoljunk csak bele:

Az élelmiszereink közel kétharmada rovarok által jön létre, a növények beporzása nélkül nem létezne.

Megdöbbentő adat, ugye? A természetes élőhelyek átalakításával, a vegyszerek használatával, a felmelegedés okozta éghajlatváltozással, a nem szúnyogszelektív szúnyogirtással az emberiség elérte, hogy a rovarok erőteljesen elkezdtek pusztulni. Egy 2017-ben megjelent német tanulmány szerint Németország védett területein 27 év alatt több mint 75%-kal csökkent a repülő rovarok száma. A jelenség nem egyetlen okra vezethető vissza, hanem a negatív, ember okozta környezeti hatások összessége áll a rohamos pusztulás hátterében.

Segítsünk a méheknek, segítsünk magunkon!

A beporzók szerepéről, fontosságáról játszva tanulhatunk otthon a gyerekeinkkel, vagy az iskolában egy interaktív, online, mesére épülő szabadulószoba segítségével, ami, mint egy társasjáték, titkos kulcsokkal juttat el minket azokhoz a megoldásokhoz, hogy mi magunk hogyan tudunk segíteni. A kulcsok úgy szerezhetőek meg, ha a beporzók szerepéről elolvasunk, megnézünk egy-egy fontos információt. Remek szórakozás és hasznos időtöltés, szeretettel ajánljuk mindenkinek.

Ha már eleget tudunk a méhekről kezdjünk neki a munkának, építsünk méhecskehotelt! A kaptárban élő háziméhekkel ellentétben a magányos fali-és szabóméhek vékony kis járatokba helyezik el utódaik petéit, amibke nektárt és virágport is felhalmoznak, majd sárdugóval vagy falevéllel lezárják a bölcsőt. A kikelő lárva elfogyasztja a felhalmozott táplálékot, bebábozódik, majd a fejlett méh átrágja magát a sárdugón, falevélen és elindul útjára, beporozni a virágokat.

Egy ilyen hotelt mi is könnyedén el tudunk készíteni, amit bármilyen napos és száraz, félreeső helyen el tudunk helyezni, például kis kertekben, erkélyen, ablakpárkányon, balkonládák mellé, akár emeletes házak tetejére is. A belvárosi életvitel mellett is tudunk így egy érdekes, és nagyon hasznos természetközeli élménnyel gazdagodni.

A hotelünket legegyszerűbben egy 10-4 mm átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugliba készíthetjük el, de építhetünk szekrényes méhecskehotelt is. Az alábbi videókat érdemes megnéznünk, ihletet merítenünk. Jó szórakozást kívánunk minden méhecskementőnek!

https://www.mme.hu/darazsgarazs-es-bogartanya

www.beporzoknapja.hu

Kiemelt kép: Mark Phillips / Alamy Stock Photo

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.