Még néhány hasznos energiatakarékos tipp télire

Radiátor

Nemrég öt hasznos tippet tettünk közzé, hogy miként érdemes a szén-dioxid kibocsátásunkat csökkenteni. Akik még alaposabban érdeklődnek a téma iránt, azoknak javasoljuk a Magyar Természetvédők Szövetségének „Energiatakarékos tippek otthonra télire” című cikkét, amelyből egy rövid kivonatot készítettünk.

1.      Fűtési tippek: Ha egy kazán több levegőt használ el, mint amennyire a tökéletes égéshez szüksége van, akkor hatásfoka akár 5-10%-kal romlik, ezért fontos, hogy évente szakemberrel átnézessünk fűtési rendszerünket, aki kitisztítja. Cikkünkben mi is említettük a hővisszaverő fólia használatát a radiátorok mögé. Emellett még jobb, ha meg tudjuk valósítani a célzottabb, szabályozható helyiségfűtést. Ehhez beszerezhetünk termosztatikus szelepeket, vagy egy új termosztátot, így jelentős költségcsökkentő hatást érhetünk el. Ha egyedi fatüzeléssel rendelkezünk, üzemeltetés-karbantartási tanácsokkal a „Fűts okosan kampány” segít.

2.      Melegvíz tippek: Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Az alacsonyabb vízhőfok kisebb karbantartási költséget, kevesebb vízkövesedést és hosszabb élettartamot jelent. 50-60 ºC a 80 ºC helyett 20-50%-os energiaspórolást is jelenthet. A rendszeres karbantartás ebben az esetben is ajánlott.

3.      Áramtakarékosság: A használaton kívüli készülékeinket ne hagyjuk készenléti üzemmódban, hanem kapcsoljuk ki. Miután feltöltöttünk a készülékeinket húzzuk ki a töltőket a konnektorból, vagy szerezzünk be időzíthető dugalj-adaptert, amellyel pl. beütemezhető egy telefon töltési ciklusa. Az adapterek gyorsan fel tudnak forrósodni és komoly károkat, lakástüzet okozhatnak. A monitor képernyővédője valójában nem spórol energiát, inkább kapcsoljuk ki teljesen a monitort is. Ha csak rövid időre távozunk a számítógéptől (pl. ebéd idejére), érdemes hibernálni/altatni azokat.

Neked is vannak hasznos téli praktikáid? Ha szívesen megosztanád velünk, kérlek írj a klimatudatos@gmail.com címe!

Borítókép: https://unsplash.com/@gonghe

Megosztás

További tartalmak

https://unsplash.com/@basvde
Hírek

Linkgyűjtemény pedagógusoknak klímatudatosságra neveléshez

Ma már hatalmas tudásanyag található az interneten a fenntarthatóságra neveléshez. A nagy információáradatban néha nehéz megtalálni a számunkra hasznos és hiteles forrásból származó oktatási segédanyagokat.